Hírek

„Építészettörténeti rajztár” - az építészet oktatás történeti dokumentumai

Az elmúlt évben BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke sikeresen pályázott a Magyar Művészeti Akadémia egyedi kutatói pályázatán (1573-3/3013/MMA), így lehetősége nyílik, a Tanszékre nemrégiben visszakerült rajzanyag részletes katalógusának elkészítésére. A hosszú távú program első szakaszában, digitalizálással egybekötve, mintegy 2000 rajz kerül be az „Építészettörténeti rajztárba”. A rajzanyag az építészetoktatás történetének kutatása szempontjából rendkívül fontos, hiszen egyértelműen reprezentálja e folyamat különböző állomásait, a kezdetektől napjainkig, s lehetőséget ad, hogy végigkísérjük az építészet oktatás módszertanában bekövetkező változásokat. Mindemellett az egyes építész oeuvre-ök kiteljesítéséhez is számos értékes dokumentummal járulhat hozzá. Az „Építészettörténeti rajztár” katalógus elkészítésének hosszú távú célja, az egyedülálló gazdagságú gyűjtemény megnyitása a kutatók előtt, segítve ezáltal a tudományos feldolgozást, illetve azon hiánypótló kutatásokat, amelyek az építészet oktatás területét vizsgálják, s próbálják kontextusba helyezni.

 

BURGUNDIA - nyári felmérőtábor


 

Megjelent

A  Pro Progressio Alapítvány, vállalatok és az egyetem karai támogatásával elkészült a BME történeti Campus értékeit bemutató reprezentatív magyar-angol nyelvű album "Műegyetem - a történeti campus" címmel.
 
 

szerkesztők: Armuth Miklós, Lőrinczi Zsuzsa

szerzők: Gy. Balogh Ágnes, Frey György Péter, Kalmár Miklós, Kiss Zsuzsanna Emília, Zsembery Ákos - az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék oktatói

  

Read more...

 

Szakirány-választás – Tanszéki tervezés 1.

Az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék a korábbi évekhez hasonlóan várhatóan 8-10 fős létszámmal indít kurzust a Tanszéki tervezés 1. – környezettervezés tárgy keretében, a tervezői szakirányra felvételt nyert hallgatók számára.

Témánk: „Mit adtak nekünk a rómaiak?” - avagy az Aquincum polgárvárosi amfiteátrum területének rendezése, hasznosítása.

  

Read more...

 
Webmester: Zsembery Ákos
Magyar Tudományos Akadémia

1051 Bp, Roosevelt tér 9.
(1) 411-6100
priroda@office.mta.hu
Architectura Hungariae

Negyedévente megjelenő
építészeti folyóirat

HU ISSN-1588-0109
Periodica Polytechnica Architecture
Évente kétszer megjelenõ
angol nyelvũ tudományos folyóirat
ISSN: 1789-3437
HEFOP - Értékünk az ember

Humánerőforrás-fejlesztési
Operatív program
Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ
1133 Bp, Pozsonyi út 56.

(1) 237-4400
info@mnv.hu